L’Agrícola

Des de

1920

Agrícola de Llorenç...

Història

L’any 1914 l’entitat Centre Moral Instructiu, actualment la societat cultural El Centre, va fundar un sindicat agrícola per als seus socis. L’any 1918, persones no adherides a aquesta entitat van fundar el Sindicat Agrícola i Caixa Rural, més endavant conegut com La Cooperativa, i actualment La Cumprativa. Ambdues entitats amb inquietuds agrícoles, culturals i d’esbarjo similars, tot i que amb diferències polítiques i religioses.

Les inquietuds de millora agrícoles de les dues entitats van fer possible la fundació l’any 1920 del Sindicat Agrícola de Llorenç actual Agrícola i Secció de Crèdit de Llorenç del Penedès, SCCL. Cal dir que, amb el pas del temps, i sobretot després del 1939, el Sindicat va quedar totalment desvinculat de les dues entitats anteriorment esmentades.

Amb molt d’esforç i empenta dels seus associats es va construir al 1920 un celler, un molí d’oli i un magatzem. Dissenyat per l’arquitecte Cèsar Martinell, amb una capacitat per 18.000 hectòlitres de vi i un molí d’oli amb 2 premses. Compost de dues naus rectangulars, les quals tenen unes finestres rectangulars col·locades dins d’una estructura de rombe. La decoració alterna maó i pedra i està declarat d’interès artístic i arquitectònic.

Ja en l’actualitat, l’Agrícola i Secció de Crèdit de Llorenç del Penedès, SCCL, es constitueix en Cooperativa de primer grau, amb l’objectiu principal de millora en els processos de producció agrària, comercialització dels seus productes (vins, caves i olis) , suport en el crèdit agrari i assessorament en general als seus associats.

Qui Som

La cooperativa de Llorenç compta, en l’actualitat, amb 110 socis productors –majoritàriament viticultors- i una entrada mitjana propera a 1,8 milions de quilos de raïm blanc i negre.

Bona part de la producció, unes 75.000 ampolles de cava i vi, es comercialitza amb marca pròpia, mentre que la resta es distribueix mitjançant el grup cooperatiu Cevipe, del qual forma part el Celler de Llorenç del Penedès. La cooperativa de Llorenç també està associada a la cooperativa de segon grau Ceolpe per a la comercialització de l’oli d’oliva.

Anualment comercialitzen, tant a nivell nacional com internacional, prop de 50.000 ampolles de vi, 150.000 de cava i 10.000 garrafes sota les marques Call i Les Cometes; Reserva del Soci i Call, i Les Cometes, respectivament. De totes maneres, part de les vendes del vi elaborat van a càrrec de cooperatives de segon grau.

Agrícola de Llorenç...
Agrícola de Llorenç...

Adhesió voluntaria i oberta

Gestió democràtica

Participació econòmica

Autonomia i independència

Educació, formació i informació

Cooperació

Interès per la comunitat

 

Principis Cooperatius

Adhesió voluntària i oberta

Les cooperatives som organitzacions voluntàries, obertes a totes les persones capaces de fer-ne servir els serveis i disposades a acceptar les responsabilitats de ser-ne sòcies, sense discriminació social, política, religiosa, racial o sexual.

Gestió democràtica per part dels socis

Les cooperatives són organitzacions gestionades democràticament per les persones sòcies, que participen activament a l’hora d’establir-ne les polítiques i prendre decisions. Les dones i els homes escollits per representar i gestionar les cooperatives en són responsables davant les persones sòcies.

Participació econòmica dels socis

Les persones sòcies contribueixen equitativament al capital de les cooperatives. Una part d’aquest capital és de propietat comuna de la cooperativa. D’altra banda, les persones sòcies reben una compensació limitada en relació amb el capital aportat i assignen els excedents per al desenvolupament de la cooperativa mitjançant l’establiment de reserves.

Autonomia i independència

Les cooperatives són organitzacions autònomes d’autoajuda gestionades per les persones sòcies. Si firmen acords amb altres organitzacions, governs inclosos, o bé si aconsegueixen capital de fonts externes, ho fan en termes que assegurin el control democràtic per part de la massa social i mantinguin l’autonomia cooperativa.

Educació, formació i informació

Les cooperatives proporcionen educació i formació a les persones sòcies, als representants escollits, als càrrecs directius i als treballadors perquè puguin contribuir d’un manera eficaç al desenvolupament de les cooperatives. També informen el gran públic, especialment els joves i els líders d’opinió, de la naturalesa i els beneficis de la cooperació.

Cooperació entre cooperatives

Les cooperatives serveixen al seu teixit social de la manera més eficaç possible i enforteixen el moviment cooperatiu treballant conjuntament amb estructures locals, nacionals, regionals i internacionals.

Interès per la comunitat

Les cooperatives treballen per aconseguir el desenvolupament sostenible de les seves comunitats mitjançant polítiques aprovades pel seu teixit social.

Galeria de Fotos

Venda de Proximitat...

Amb el suport de la

Generalitat de Catalunya...
Centenari del Celler...

La venda de proximitat estâ regulada i permet identificar els pagesos catalans que venen ells mateixos els seus productes al públic, segons el Decret 24/2013.

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al seu correcte funcionament i per a fins analítics.   
Privacidad